Sanitace výčepního zařízení

Kvalitní sanitace výčepu se vyplatí.

Sanitace – udržovat výčep čistý se vyplatí.

Pivo je přirozeně živou kulturou, která má sklony ke zkáze a degradaci. Proto už ve fázi jeho výroby pivovary uvažují, jak jej uchovat kvalitní na cestě k zákazníkovi. Z hlediska výroby existují dva způsoby, jak prodloužit životnost piva – filtrace a pasterizace. Oba způsoby však ovlivňují výslednou chuť piva. Ať už se rozhodnete pro pivo filtrované, pasterizované nebo živé, to nejlepší co pro jeho kvalitu můžete udělat, je udržovat čistý výčep.

Sanitace výčepního zařízení představuje proces údržby výčepu tak, aby se pivo cestou ze sudu do sklenice zákazníka zbytečně nekontaminovalo nežádoucími bakteriemi. Četnost a rozsah sanitací se může lišit podle druhu piva a způsobu čepovaná. Jiná je údržba u výčepních tanků a jinak se udržují výčepy z KEG sudů. O způsobu, jak ideálně udržovat Váš výčep, se můžete informovat u konkrétního pivovaru.

Kvalitní sanitace zahrnuje následující standardizované postupy:

  • Proplach pivního vedení vodou a speciálním sanitačním roztokem za použití molitanový houbiček.
  • Rozebrání a vyčištění výčepních kohoutů sanitačním roztokem a vodou.
  • Rozebrání a vyčištění narážecích hlav a v případě potřeby výměna těsnění.
  • Kontrolu funkčnosti proplachových adaptérů, pivního chlazení a nastavení tlaku.
  • Po dokončení sanitace propláchnutí pivního vedení pitnou vodou.
  • Záznam o odborně provedené sanitaci do Sanitační knihy uložené na provozovně.
zpět